GRÖT OCH TANKAR OM VIKT

Godmorgon!
 
Det här kan vara det absolut bästa sättet att starta dagen på. En skål gröt, med kvarg och varma hallon. Ägg till det. Min kost har som sagt inte varit på topp de senaste två veckorna. Jag har ätit godsaker varenda dag och njutit till fullo. Imorse ställde jag mig på vågen av ren nyfikenhet, och jodå, +3 kg på 2 veckor. Men ärligt talat trodde jag det skulle vara värre. Tänk er: vanligtvis tränar jag 3-4 dagar i veckan, äter bra, inte särskilt mycket sötsaker, äter på regelbundna tider. Dessa två veckorna har jag ätit choklad bokstavligt talat varje dag, lite chokladbollar, rulltårta, bea-sås, feta hamburgare med massa ost, baguetter till frukost, glass med chokladsås, lösgodis, "vanlig mat" innehållande mycket salt (äter ju vanligtvis inte särkilt mycket salt, tillsätter inte det i kosten), ätit konstant osvosv. Som grädde på moset har jag spenderat 95% av dagarna på soffan/i sängen, framför en film eller serie - ätandes.  Jag hade räknat med minst 5 kg, seriöst. Och jag måste säga att jag är glad. Jag är glad att jag nått till den punkt där jag inte får panik för att jag gått upp 3 kg på två veckors tid. Istället blir jag motiverad, positiv, får ett jävla anamma. Jag vet anledningen till att jag gått upp de här kilona. Jag vet också hur jag får bort dem. Det är det som är det viktiga. För några år sedan skulle jag ha panik för då skulle jag inte veta hur jag skulle få bort dem igen.
 
Vikten var under det senaste året en stor del av mitt liv eftersom min operation hängde på den. Stod på vågen var och varannan dag, och jag tycker inte det är hälsosamt. Att konstant behöva tänka på vikten, att vara obsessed av det. Man mår inte bra av det. Iallafall inte jag. Därför är jag glad att jag har blivit så trygg i mig själv att jag kan ta det med en klackspark att jag lagt på mig några extra kilon. Egentligen är det ingen svår matematik: rör du på dig/tränar och samtidigt sköter kosten någorlunda håller du dig oftast på samma vikt. Och om du är en soffpotatis och äter hur mycket som helst (gärna onyttigt) som jag varit och gjort senaste veckorna och inte rör på dig mer än att hämta in posten, så självklart lägger kroppen på sig några kilon. Svårare än så är det inte. Sen är såklart alla olika byggda och en sådan sak som vikten är helt individuell. Men så är det för mig. 
 
Därför är det även viktigt att inte jämföra dig med någon annan. Du kan ha någon annan som inspiration och förebild, men jämför aldrig dennes framsteg med dina egna. Vi alla har olika förutsättningar, och allt är inte synligt. Det låter så jävla klisché, men tävla bara mot dig själv. Tänk dig att du ska gå ner i vikt tillsammans med en kompis. Ni följer samma plan, men kompisen väger 10-15 kg mer än vad du gör i startvikten. Är det rimligt att ni går ner lika mycket i vikt på samma tid bara för ni följer samma plan? Nej. Var glad över dina framsteg. Tävla med någon, men inte mot någon. Så känner jag. Det är du som ska trivas i din kropp och må bra i den, ingen annan. 
 
Jag är så taggad på att kunna börja röra på mig igen, även om det bara kommer gälla kortare och enklare promenader nu i början när jag börjar använda sport-bh imorgon. Och kunna välja - soffan eller promenad. Tidigare har det inte varit några speciella valmöjligheter. Jag har gått upp till affären och tillbaka, men har inte känt att jag har haft det stöd för bysten som jag velat ha för att kunna gå ut på riktiga promenader. Sen om några veckor får jag börja träna på riktigt. Springa, gymma, lyfta. Åh vad jag längtar! 
 
Nu har jag ätit upp min frukost (för en stund sedan faktiskt) och fått i mig två stora glas med lime- och citronvatten. Behöver bli bättre med mitt vattendrickande och för mig hjälper det att ha en karaff med gurka, lime och/eller citron, eller liknande. Det är de små knepen som gör det. Får se vad jag ska göra härnäst. Kanske kolla den nya Beck-filmen? Eller så sparar jag den till ikväll, eller till bussresan upp till Göteborg på lördagmorgon. Vi får se. Hur som helst så hörs vi sen. 
 
Ha det fint!